X sluiten

Nieuwe examen structuur voor Theorie-examen C1 en C

24 Oct
2023
Theorie-examen structuur C1 en C

Per 1 juli 2022 verandert de examen structuur voor het C1 enC rijbewijs. Hiermee wordt een concretere splitsing gemaakt tussen chauffeurs die het rijbewijs behalen voor privégebruik en chauffeurs die het rijbewijs behalen voor professioneel gebruik.

Een deel van de bestuurders wil het rijbewijs C gebruiken om privé eenvrachtauto te mogen besturen en een deel van de bestuurders wil met het rijbewijs C1 een niet-tachograafplichtig voertuig besturen, zoals een camper. Voorhen is het nu niet langer nodig om alle onderdelen van het theorie-examen te behalen. Zij hoeven in het vervolg maar 1 theorie- examen te behalen.

Inhoud examens aangepast

De inhoud van de examens is ook aangepast. Er zijn 3 modules, waarbij in de eerste module de grote, theoretische basis wordt gelegd. Een beroepschauffeur mag pas door met module 2 en 3 wanneer de eerste module is behaald. Module 2 is een verdieping op het onderdeel ‘lading en techniek’ en module 3 is een verdieping op het onderdeel ‘administratie’. De beroepschauffeur heeft uiteraard voor de uitoefening van zijn beroep meer kennis nodig dan degene die het rijbewijs privé wil gebruiken. Bij de laatste 2 modules wordt in het vervolg dan ook meer aandacht besteed aan de aansluiting met de beroepspraktijk.

Overgangsregeling

Vanaf 1 juli 2022 kun je de nieuwe theorie-examens RVM1-C(1), VM2-C en VM3-C doen.

Tot 1 september 2022 kun je er ook voorkiezen om de examens RV1, RV1L, RV1P, R2C, V2C en V3C te doen. Na 1 september kun je deze examens niet meer doen. Als je voor 1 september 2022 al één of meertheorie-examens voor het vrachtauto rijbewijs behaalt, dan kom je in aanmerking voor de overgangsregeling.

Meer informatie over de overgangsregeling vind je op de website van het CBR.

Plan je theoriecursus in onze cursuskalender.

Wil je meer weten over de mogelijkheid om een C1 of C rijbewijs te behalen? Bekijk het hier!